Buxusmot

BUXUSMOT

Heeft jouw Buxus ook zo'n last van de Buxusmot of buxusrups? Momenteel is dit beestje een echte plaag! De Buxusmot verspreidt zich in razend tempo in verschillende streken in Nederland en inmiddels is de buxusmot ook volop gesignaleerd in Maarssen e.o. Je kunt de Buxusmot herkennen aan dode blaadjes, spinnenwebben of kale takjes aan de buxus. Indien de Buxusmot aanwezig is in je Buxus en je zult deze niet gaan bestrijden dan zal deze binnen enkele dagen geheel kaal worden gevreten en hierdoor afsterven. Wij adviseren voor de bestrijding van de Buxusmot Pyrethrum concentraat, dit middel is op plantaardige basis en werkt snel! Kom voor meer info over de bestrijding van de buxusmot langs in onze winkel.

HOE KAN IK RUPSEN VAN DE BUXUSMOT HERKENNEN ?

De rups van de buxusmot is te herkennen aan zijn zwarte kop en felgroene lichaam met een lengte van ongeveer 4cm en een patroon heeft van zwarte stippen en zwarte en lichte lengtestrepen.De schade aan de buxus herken je door bruinverkleuring, dode blaadjes, bladskeletten en kale takjes. Ook zie je tussen de bladeren spinrag en een groene moes wat als uitwerpselen achter blijft. Vaak is de bladnerf nog zichtbaar. De Buxusmot is al vanaf half april tot en met oktober actief, met een piek tussen midden juli en september. Zijn levenscyclus is kort:ongeveer 45 dagen. Zo kan het zijn dat er in 1 jaar drie generaties ontwikkelen, hierom is het noodzakelijk om regelmatig de Buxus na te kijken op aanwezigheid van de rups/larven van de Buxusmot.

HOE KUN JE DE BUXUSMOT BESTRIJDEN ?

Het aantrekken van vogels, vooral mezen, kan de kans op de Buxusmot behoorlijk verkleinen omdat deze vogels veel rupsen eten in het voorjaar en ook hun jongen hiermee voeden. Als je ze toch wilt bestrijden zijn er diverse middelen verkrijgbaar om de buxus mee te behandelen. Bij behandeling met een bestrijdingsmiddel is het van belang dat je de Buxus in zijn geheel nat maakt met dit bestrijdingsmiddel, ook aan de onderzijde van het blad. Dus spuit de Buxus vanaf boven maar ook vanaf onder en tussen de plant goed in, zodat je de gehele plant goed hebt geraakt.  Hiervoor adviseren wij Pyrethrum concentraat van Bayer. 

Pyrethrum vloeibaar bestrijdt een groot aantal vretende en zuigende insecten. Het middel kan worden toegepast op groente-, fruit- en siergewassen. Pyrethrum vloeibaar bevat plantaardige pyrethrinen. Deze werkzame stof wordt bereid uit een in Afrika geteelde margriet (Pyrethrum). De veiligheidstermijn voor eetbare gewassen is slechts 2 dagen. 

Productkenmerken

  • Op plantaardige basis
  • Werkt snel
  • Tot kort voor de oogst toepasbaar

Toepassingsadvies

Toepassen zodra aantasting wordt waargenomen. Tegen bladluizen de toepassing zo nodig na een week herhalen. Het is belangrijk het gewas goed van alle kanten te bevochtigen, in het bijzonder de onderkant van de bladeren. Bij warm, zonnig weer verdient het de voorkeur om de bespuiting  's morgens vroeg uit te voeren. Bij de bespuiting 's avonds kunnen de planten nog niet hersteld zijn van de stress door de hoge temperaturen waardoor schade kan ontstaan.

Is de Buxus al erg aangetast met de Buxusmot snoei hem dan eerst flink terug voor behandeling (zonder de vorm aan te tasten) zodat de rupsen goed in het zicht komen en ze minder te eten te hebben. De Buxus kunt u dan na de behandeling en als de rupsen weg zijn weer bemesten met een buxusmeststof zodat deze zich weer zal herstellen.

Indien de Buxusmot aanwezig is in je Buxus en je zult deze niet gaan bestrijden dan zal deze binnen enkele dagen geheel kaal worden gevreten en hierdoor afsterven.

HOE KUN JE DE BUXUSMOT VOORKOMEN ?

Indien u de Buxusmot aantasting wilt voorkomen dient men de levenscyclus van Buxusmot te onderbreken. Met de BUXatrap Buxus monitoringval van Bayer vang je de mannetjes motten waardoor de levenscycles van de Buxusmot wordt onderbroken. De mannetjes worden aangetrokken door het feromoon in de monitoring mottenval. Door de transparante houder is het gemakkelijk om te controleren hoeveel motten er zijn gevangen. De monitoringval is voor ongeveer 180m² of 200m¹ en 3 maanden actief. Met de BUXatrap navulverpakking is de val gemakkelijk te hergebruiken

Voor meer advies over de Buxusmot kom langs in onze winkel in Maarssen, of neem contact op.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De beste geveltuinplanten #2

In een eerder nieuwsbericht besteedden wij aandacht aan geschikte planten voor schaduwrijke en droge (gevel)tuinen. Dit keer aanraders voor een zonnige en droge geveltuin of dito plek in je tuin. Je hoeft met deze exemplaren in de (gevel)tuin geen buren, vrienden of familie in te schakelen als je voor lange tijd op zomervakantie in het buitenland gaat, want ze redden het wel even zonder extra slokje water.

Lees meer...
De beste geveltuinplanten #1

Niet alle bezoekers van ons tuincentrum in beschikken over een grote tuin. Ook stadsbewoners – of misschien wel juist stadsbewoners – willen graag een stukje groen, of dat nu op het balkon of dak is. Veel gemeenten stimuleren tegenwoordig de aanleg van geveltuinen, om een buurt groener en dus aantrekkelijker te maken, de sociale cohesie te vergroten (je maakt al snel een praatje met buren en voorbijgangers als je met je plantjes bij de stoep in de weer bent) en overtollig regenwater op te vangen, wat overstromingen tegengaat.

Lees meer...
Tomaten kweken

Tomaten zijn lekker, gezond en ze zijn ook nog eens leuk om te zien, in je (moes)tuin of op je balkon. Als je onderstaande tips opvolgt, en het weer een beetje meewerkt, heb je straks een rijke oogst van die mooie en smaakvolle rode (of gele, of zelfs blauwe) vruchten.

Lees meer...
Tuincadeaus voor Vaderdag

Op zondag 18 juni is het Vaderdag. Sokken, stropdassen en aftershave heeft hij vast al genoeg. Maak hem eens blij met een handig of leuk product voor het betere buitenleven, of hij nu groene vingers heeft of niet.

Lees meer...