Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00

Vlinderorchidee: Woonplant van de maand september

Vlinderorchidee: Woonplant van de maand september

Het verhaal van vlinderorchidee... Vlinderorchidee (Phalaenopsis) is een sierlijke orchidee wiens bloemen een beetje aan een vlinder doen denken. De plant in zijn geheel is eerder een groene ballerina. Uit een elegante hoge steel groeit een weelderige bloementak die zwierig naar beneden gaat hangen naarmate er meer bloemen uitkomen. De bloemen kunnen zowel groot als klein zijn en hebben vaak prachtige patronen. Sommige orchideeën hebben een lichte geur, maar de meeste zijn geurloos. Wat ze allemaal gemeen hebben, is een exotische uitstraling, lange bloei en een onderhoudsvriendelijk karakter. 

Daarnaast is de orchidee veilig voor huisdieren én past de plant in de groeiende belangstelling voor groener leven. Omdat Phalaenopsis harde bladeren en stevige bloemen heeft, is hij niet aantrekkelijk voor insecten en kan worden geteeld met minimale bestrijdingsmiddelen. Dit maakt het een van de 'schoonst' gekweekte woonplanten. Bovendien bloeit de orchidee zeker acht weken (en vaak nog veel langer) en volgt na terugknippen een herbloei: ook die tweede ronde maakt Phalaenopsis duurzaam.

Herkomst 

In de warmere streken, meestal in het tropisch regenwoud, groeit vlinderorchidee vaak als epifyt op bomen, takken en twijgen met de wortels in de lucht. Epifyten zijn planten die ergens opgroeien zonder hieraan voedsel te onttrekken. Voor de verzorging betekent dit dat ze weinig water nodig hebben en op speciale voedingsbodems geteeld worden, wat vaak al aan de doorschijnende pot te zien is. De luchtwortels groeien naar het licht, een transparante pot houdt ze enigszins in het gareel. 

Waar let u op bij inkoop van vlinderorchidee? 

  • Check het aantal takken per pot en vooral de staat van de knoppen: die mogen niet ingedroogd zijn en bij voorkeur al iets kleur tonen.
  • Knopval of uitgebloeide bloemen zijn een teken dat de plant al over haar hoogtepunt heen is of teveel bloot heeft gestaan aan ethyleen (een verouderingsgas uit bijvoorbeeld rijp fruit).
  • Kleine zwarte stippels kunnen wijzen op Botrytis, beschadigd blad is meestal het gevolg van verkeerde opslag of verkeerd transport.
  • De planten moeten vrij zijn van ziekte en plagen als dop-, wol- en schildluis. 
  • Let ook op kouschade, onder de 18°C moet vlinderorchidee verpakt vervoerd worden, ook als hij naar huis gaat met de klant. 

Keuze assortiment

Vlinderorchidee komt in vele variaties voor, meestal als tweetakkers, met verschillende bloem- en lipkleuren en zowel effen als met een patroontje. Nieuwe verschijningsvormen zijn cascade, wave, meanderend, hangend, kruipend of single (1 bloem per plant). Blauwe orchideeën zijn ingespoten met kleurstof en kleuren in nieuwe knoppen steeds witter, in opkomst is de drietakker die van vlinderorchidee een spektakelstuk maakt.  

Verzorgingstips voor consumenten 

  • Vlinderorchidee staat graag licht, vanaf half oktober kan de plant zelfs direct zonlicht hebben.
  • De ideale kamertemperatuur ligt tussen de 18-22°C.  
  • Vlinderorchidee heeft weinig water nodig. Eens per week even laten staan in een dompelbadje en dan goed laten uitlekken volstaat. 
  • Aan zo’n badje eens in de drie weken planten- of speciale orchideeënvoeding toevoegen, helpt alle knoppen open te komen. 

Verkoop en presentatietips voor vlinderorchidee

De mooie wortels van vlinderorchidee mogen gezien worden. Presenteer de plant niet alleen in potten, maar ook in bijvoorbeeld hangende trapezes of glazen vazen, die duidelijk maken dat vlinderorchidee niet per se grond nodig heeft. Biedt deze mooie woonplanten aan in oplopende maten van klein naar groot of presenteer een batch op een trapvorm. Zo komen de bloemen veel beter tot hun recht. Zet er ook gerust wat groene planten tussen om het junglegevoel van orchideeën te versterken. Om vlinderorchidee er eens anders uit te laten zien, doet een spiraal in plaats van een stokje wonderen en aansprekende potten in de buurt plaatsen, helpt om in de winkel meteen een mooie match te maken.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Kickstart voor je tuin: composteren en mulchen

Na de grote voorjaarsschoonmaak kun je aan de slag met het verbeteren en verrijken van de tuingrond, zodat je planten weer helemaal kunnen opbloeien. Hoe je dat doet? Door te composteren en te mulchen. Ons tuincentrum in Maarssen geeft je de 'ins and outs'.

Lees meer...
Zo begin je een pluktuin!

Ook zo dol op bloemen? Begin je eigen pluktuin of bloemenborder en zet jezelf de komende zomer volop in de bloemetjes, binnen en buiten!

Lees meer...
Tips voor een lenteproof gazon

Aan het einde van de winter ligt het gazon er vaak nogal treurig bij. Tijd voor een grote voorjaarsbeurt! Je kunt nu – afhankelijk van het weer – ook een lentefris grasveld inzaaien of aanleggen met graszoden. Ons tuincentrum heeft een handig 5-stappenplan voor je.

Lees meer...
De makkelijkste moestuinplanten voor groentjes

Moestuinieren ingewikkeld? Dat hoeft helemaal niet. Er zijn heel makkelijke moestuinplanten waar je nauwelijks omkijken naar hebt en volop van kunt smullen. Ons tuincentrum zet vijf toppers voor je op een rij.

Lees meer...