Voorjaarsbollen planten in 3 stappen

Voorjaarsbollen planten in 3 stappen

Vanaf eind september kun je weer voorjaarsbloeiende bloembollen planten en je zo, tussen de herfstbuien en herfststormen door, alvast verheugen op een fleurige en kleurige lente. In ons tuincentrum in Maarssen heb je nu ruime keuze uit allerlei soorten voorjaarsbollen, in alle kleuren van de regenboog.

Bollentijd!

Vroeg bloeiende voorjaarsbollen, zoals sneeuwklokjes, winterakonieten en sterhyacinten (Scilla) kun je vanaf eind september tot begin november planten (of ‘poten’). Plant ze zo snel mogelijk na aankoop, anders kunnen ze uitdrogen. Soorten die iets later bloeien, zoals narcissen en tulpen, kun je in oktober en november planten, mits het niet vriest. Soorten die later bloeien, zoals sierui (Allium), prairielelie (Camassia) en keizerskroon, plant je in november of uiterlijk medio december, zolang het niet vriest en de grond niet bevroren is.

 1. Voorjaarsbollen kiezen

  Iedereen kent narcissen, tulpen, sneeuwklokjes, blauwe druifjes en hyacinten. Maar er zijn nog zo veel meer mooie soorten, zoals de minder bekende verwilderingsbollen als sterhyacinten (Scilla), anemonen en sneeuwroem (Chionodoxa). Deze hoef je maar één keer te planten of poten en vervolgens zaaien ze zichzelf uit. Je kunt het zo bont maken als je zelf wilt, of juist een beperkt kleurenpalet aanhouden. In het laatste geval kun je het bij één soort kunt houden of verschillende soorten voorjaarsbollen in dezelfde tint kiezen. Er zijn heel vroeg bloeiende soorten, zoals sneeuwklokjes, maar ook later bloeiende soorten, zoals een groot aantal tulpen. Ga voor zowel de heel vroeg als de wat later bloeiende soorten, dan geniet je nog langer van een fleurige lente.
   
 2. Waar plant je voorjaarsbollen?

  Bloembollen kunnen prima in de border tussen de vaste planten en struiken, maar bijvoorbeeld ook in het gazon en in potten geplant worden. De meeste bollen houden van droge of in ieder geval goed doorlatende grond, anders gaan ze rotten. Kijk op het etiket of ze een zonnig of schaduwrijk plekje willen. Verwilderingsbollen houden bijvoorbeeld van een plekje onder een boom of aan de voet van een struik. In het gazon kun je krokussen, narcissen en sterhyacinten planten. In een pot kun je mooie combinaties maken van hoge en lage en vroege en latere soorten voorjaarsbollen.
   
 3. Hoe plant je voorjaarsbollen?

  Als vuistregel geldt dat je de bollen – met het puntje omhoog – twee tot drie keer zo diep plant als de bol hoog is. Kijk voor de juiste plantafstand op de verpakking. Voor een natuurlijk effect strooi je ze losjes uit over het gazon of in de border en plant je ze op de plek waar ze gevallen zijn. Ben je van plan heel veel voorjaarsbollen te planten of te poten? Koop dan meteen een bollensteker om het werk te vergemakkelijken. In een pot kun je de laagjes- of lasagna-methode toepassen. Gebruik een vorstbestendige pot met een gat of gaatjes in de bodem, zodat overtollig regenwater kan weglopen. Grote, laatbloeiende bollen doe je onder in de pot en de volgende lagen vul je met de kleinere en latere soorten. Laat de bollen elkaar en de potrand niet raken (dichtbij de rand is de kans dat ze bevriezen groter). Plant bosviooltjes of winterviolen bovenin, zodat de pot er nu al aantrekkelijk uitziet en zet de pot op een beschutte plek.

Houd de site van ons tuincentrum in Maarssen in de gaten voor meer handige bollentips!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Bomen, struiken, kruiden en bloemen die geluk brengen

We berichtten op deze site al eerder over tuin- en kamerplanten die volgens oud bijgeloof geluk zouden brengen. Er zijn echter ook bomen, struiken, kruiden en bloemen waarmee je jezelf of een ander een portie geluk en voorspoed zou kunnen brengen – of in ieder geval: zou kunnen wensen.

Lees meer...
Planten die geluk brengen op ongelukkige dagen

Deze maand hadden we weer een vrijdag de 13e, in veel landen een dag om beducht te zijn voor ongelukken of slecht nieuws. De Italianen vrezen dan weer vrijdag de 17de, terwijl de Chinezen en Japanners slechte gevoelens hebben bij het getal 4.

Lees meer...
9x mooie laatbloeiers

De zomer loopt op zijn eind en de tuin dut een beetje in. De meeste bloeiende tuinplanten en struiken zijn over hun hoogtepunt heen. Gelukkig zijn er ook veel planten en struiken die lang en laat bloeien, tot diep in de herfst.

Lees meer...
15 tuintips voor september

Het eind van de zomer is alweer in zicht. Wie weet krijgen we een mooie, lange nazomer… Wat de weergoden ook voor ons in petto hebben: er zijn genoeg klussen en klusjes te doen om nog tot diep in het seizoen én komend voorjaar van een fleurige tuin, mooi balkon en terras – en het buitenleven – te kunnen genieten.

Lees meer...