Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00

Pompoenen voor Halloween

Pompoenen voor Halloween

Pompoenen en kalebassen zijn al tijden een populaire verschijning in de herfst, en niet alleen bij trotse moestuiniers. Ze zijn gezond, maar ook mooi en kleurrijk. Met de opmars van Halloween, overgewaaid uit Amerika, zijn ze nu helemaal niet meer weg te denken, in huis, tuin en keuken.

Maak een Halloweenpompoen

Op Halloween bellen kinderen in griezelige uitdossingen bij buurtbewoners aan om ze te laten schrikken en ze vervolgens met rust te laten als ze snoepgoed krijgen. Wie een pompoenlantaarn bij de deur zet kan er vanuit gaan dat er op woensdag 31 oktober wordt aangebeld. Houd dus snoepgoed (of mandarijntjes of doosjes rozijnen) achter de hand en maak zelf een griezelpompoen. Leuk om samen met de (klein)kinderen te doen, bijvoorbeeld in de herfstvakantie.

  • Neem een flink formaat pompoen.
  • Snijd met een scherp aardappelmesje een dekseltje van de bovenkant. Maak daarbij schuine sneden, zodat het dekseltje er straks netjes op past en niet in de pompoen valt.
  • Hol de pompoen uit met een soeplepel of ijsschep. Verwijder ook het vruchtvlees van het deksel en gebruik al het vruchtvlees om een lekkere soep van te maken.
  • Teken met een stift de gewenste figuur op de pompoen en snijd deze voorzichtig uit.
  • Laat de pompoen vervolgens goed drogen.
  • Wrijf de buitenkant in met vaseline of slaolie, zodat de pompoen mooi gaat glimmen. Plaats er een of twee waxinelichtjes in en zet het dekseltje er weer op.

Extra pompoentips

  • Een al dan niet uitgeholde pompoen staat ook op de terras- of balkontafel, aangevuld met kleine sierkalebassen en kastanjes.
  • Om te voorkomen dat restjes vruchtvlees in de pompoen gaan rotten kun je de binnenkant schoonvegen met een beetje verdunde alcohol of chloor. Laat goed drogen voordat je er een waxinelichtje in zet.
  • Pompoenen kunnen niet tegen vocht en vorst. Zet of leg ze daarom indien mogelijk onder een afdak of op de veranda. Haal ze naar binnen of zet ze in de schuur of garage als het regent en als er kans is op nachtvorst.
  • Als je zelf pompoenen wilt kweken kun je de zaden uit het vruchtvlees bewaren. Maak de zaden schoon, was ze onder de kraan goed af, laat ze drogen en bewaar ze koel en droog om ze vervolgens volgend voorjaar binnen voor te zaaien en na IJsheiligen (medio mei) uit te planten op een zonnige plek, in goede, vruchtbare grond.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Zo begin je een pluktuin!

Ook zo dol op bloemen? Begin je eigen pluktuin of bloemenborder en zet jezelf de komende zomer volop in de bloemetjes, binnen en buiten!

Lees meer...
Tips voor een lenteproof gazon

Aan het einde van de winter ligt het gazon er vaak nogal treurig bij. Tijd voor een grote voorjaarsbeurt! Je kunt nu – afhankelijk van het weer – ook een lentefris grasveld inzaaien of aanleggen met graszoden. Ons tuincentrum heeft een handig 5-stappenplan voor je.

Lees meer...
De makkelijkste moestuinplanten voor groentjes

Moestuinieren ingewikkeld? Dat hoeft helemaal niet. Er zijn heel makkelijke moestuinplanten waar je nauwelijks omkijken naar hebt en volop van kunt smullen. Ons tuincentrum zet vijf toppers voor je op een rij.

Lees meer...
De vrolijkste voorjaarsbloeiers

Zo aan het eind van de winter en het begin van de lente die altijd (té) lang op zich laat wachten toe aan wat vrolijke voorjaarsbloeiers? Ons tuincentrum biedt uitkomst!

Lees meer...