Amaryllis: de mooiste kerstbal in huis!

Amaryllis: de mooiste kerstbal in huis!

Ja, klopt, het is eigenlijk een bol en geen bal, maar de amaryllis mag niet ontbreken in een sfeervol kerstinterieur. Je kunt hem zelfs een kerstster noemen, al is die plek al opgeeist door de echte kerstster, de Euphorbia pulcherrima of Poinsettia, die we eerder op deze site in het zonnetje hebben gezet. De amaryllis is nu, net als de kerstster, volop verkrijgbaar in ons tuincentrum in Maarssen, in alle mogelijke kleuren, soorten en maten. In pot, op glas of als snijbloem voor in de vaas. We geven je graag een paar inspirerende ideeën en praktische tips om nog langer van je amaryllis (officieel Hippeastrum genaamd) te kunnen genieten.

Amaryllis in soorten en maten

De amaryllis is makkelijk in bloei te krijgen en vraagt nauwelijks onderhoud. De grootbloemige amaryllissen met rode of witte bloemen zijn het meest bekend, maar er zijn ook meerkleurige, kleinbloemige en dubbelbloemige amaryllissen. De bollen kunnen wel een doorsnede van meer dan 20 centimeter hebben. Hoe groter de bol, hoe meer bloemstelen en dus meer bloemen. Ze bloeien relatief lang, omdat de bloemen steeds na elkaar opengaan. Verwijder telkens de uitgebloeide knoppen.

In glas, pot of met waxlaag

Net als voor hyacinten bestaan er voor amaryllissen speciale glazen. Zorg ervoor dat het water net onder de bol blijft. Plant je de bol in een pot, zorg er dan voor dat de helft van de bol boven de potgrond uitsteekt en rondom de ruimte heeft. Geef in het begin matig water. Als de bloemstelen gaan groeien kun je de bol in pot wat vaker water geven. Er zijn ook amaryllisbollen die voorzien zijn van een vrolijk gekleurde of kerstig glimmende waxlaag. Die kun je zo op tafel of in de vensterbank zetten. Je hoeft ze zelfs geen water te geven. Je kunt ze dus ook in een kerststukje verwerken.

In de vaas

De klassieke wit of rood bloeiende amaryllis past natuurlijk prachtig bij kerst. Zeker wanneer je de snijbloemen in een mooie, hoge en stevige vaas zet met wat heerlijk geurende, grijze eucalyptustakken erbij. Drapeer nog een goud- of zilverkleurig kralensnoer tussen de stengels, takken en over de rand van de vaas, strik eventueel nog een rood lint om de vaas en je hebt eigenlijk geen kerstboom meer nodig! Nog een tip: de stelen van de amaryllis kunnen knakken door de topzware, grote bloemen. Steek een op maat gesneden of geknipte bamboestok in de holle steel en de stengel blijft mooi rechtop staan.

Amaryllis overhouden

Je kunt proberen een bol in pot over te houden om er volgend jaar weer van te kunnen genieten. Snijd dan na de bloei de stengel(s) op zo'n twee centimeter boven de bol af. Laat het blad zitten, want daaruit haalt de bol, net zoals een voorjaarsbol, voor volgend jaar zijn energie. Geef af en toe water. Zet de bol in pot in het voorjaar weg op een niet al te lichte en warme plek en geef slechts af en toe water. Zet hem medio mei (na IJsheiligen) in de tuin of op het balkon. Wanneer de bladeren gaan vergelen knip je het blad af, haal je de bol uit de grond en dep je deze goed droog. Berg de bol op een donkere, koele en droge plaats op, bijvoorbeeld in de garage of kelder. Na een maand of twee haal je de amarylisbol weer tevoorschijn, verwijder je de buitenste, uitgedroogde ‘rokken’ (zoals je een ui pelt) en plant je de bol weer oppervlakkig in een pot of zet je hem weer in een amaryllisglas met water tot net onder de bol en geef je hem weer een mooie plek in je interieur.

Het hele team van ons tuincentrum in Maarssen wenst je mooie en fleurige kerstdagen!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Vaste planten combineren

Creëer een beeldige border met de vaste planten van Vechtweelde. Bij ons vindt u nog steeds genoeg tuinplanten voor in de tuin. Gedurende de zomer lijkt het altijd of het groeiseizoen een beetje ophoudt, maar niets is minder waar. Tuincentrum Vechtweelde heeft een tuinplantenassortiment barstensvol kleur en geur voor in de tuin. Kies uit onze meerjarige planten en geniet jaar na jaar van een gekleurde border. Benieuwd welke vaste planten u kunt combineren? Lees snel verder.

Lees meer...
Tuincafé terras geopend!

Heeft u ons Tuincafé terras al bezocht? We hebben afgelopen weekend weer heerlijk mogen genieten van het mooie weer. Ons Tuincafé terras is dé plek voor een lekker kopje koffi of ijskoude cola in de zon. Ons terras is gezellig ingericht met tafels voor 2, 4 of 6 personen. De parasols bieden voldoende schaduw en de planten op tafel zijn uiteraard ook in ons tuincentrum te koop. Ons enthousiaste team bedient u aan tafel en brengt u de lekkerste snacks, lekkernijen en drankjes. Ons Tuincafé is elke dag geopend. 

Lees meer...
Vakantie met de kinderen in eigen tuin

Het zonnetje schijnt, de vogels fluiten, de bijen zoemen en de bloemen bloeien. Veel mensen blijven dit jaar thuis vanwege bekende redenen, maar het is helemaal geen ramp om vakantie in eigen land te vieren.

Lees meer...
Lavendel: tuinplant van dit moment

Wie houdt er nu niet van lavendel? Het heerlijk geurende kruid bezorgt je meteen een vakantiegevoel, want het doet denken aan zonnige mediterrane landen, zoals Frankrijk.

Lees meer...