Zelf kruiden en groenten zaaien

Zelf kruiden en groenten zaaien

Hoe kweekt u zelf groenten en kruiden? Simpel: koop zaden bij Tuincentrum Vechtweelde in Maarssen en kweek uw eigen groenten en kruiden. Het is nog steeds mogelijk om zelf heerlijke kruiden als basilicium, bieslook en tuinkers te planten. Ook groentes zoals postelein, ijsbergsla en radijs kunnen nog prima worden gezaaid. Onze zadenafdeling beschikt over honderden verschillende kruiden en groenten om zelf te zaaien. Maak van de tuin een groentetuin of moestuin en oogst de lekkerste en meest verse producten, zó uit eigen tuin. Ons tuincentrum is het hele jaar gevuld met zaden die u zelf plant. Benieuwd welke zaden u deze maand kunt zaaien?

Zaaien in augustus

Wist u dat de maand augsutus nog steeds prima omstandigheden vertoont voor het zaaien van kruiden en groenten? De grond is natuurlijk al heerlijk opgewarmd en met hier en daar een fikse regenbui blijft de grond goed vochtig. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat u niet hoeft om te kijken naar uw pas gezaaide groentes en kruiden in de moestuin. Want de maand augustus kan ook een zeer droge, hete maand zijn. Water geven is dan een dagtaak zodat u gezonde, verse en rijpe groentes teelt. Wilt u weten welke kruiden en groenten allemaal geschikt zijn om in augustus te zaaien? Maak een keuze uit: 

 • Peterselie
 • Radijs
 • Snijbiet
 • Spinazie
 • Veldsla
 • Bonen
 • Boerenkool
 • Andijvie
 • Mosterd

Kruiden en groenten zaaien - Vechtweelde

Augustus oogstmaand

Naast een prima zaaimaand is augustus ook een perfecte oogstmaand voor veel groenten en kruiden. Heeft u komkommers, aubergines of courgettes in de tuin staan? Check deze groenten dagelijks of ze al rijp zijn voor de oogst. Jonge groentes hebben namelijk meer smaak dan oude groentes. Ook hebben jonge groentes een betere structuur. Oogst groenten als komkommers en aubergines dus op tijd, voordat ze hun smaak verliezen. Bij Vechtweelde koopt u naast zaden ook kruidenplanten die u in de moestuin plant. Kom langs om ons aanbod te bekijken.

Buiten planten in augustus

Hoewel het lijkt alsof het zaaiseizoen is afgelopen, zijn er nog zat groenten en kruiden om buiten te zaaien. Vooral de koolgewassen kunnen nu de grond in. Denk hierbij aan:

 • Chinese kool 
 • Veldsla

In de maand augustus zijn de nachten steeds langer en start de ochtend met langere dauwperioden. Hierdoor ontstaan vochterige omstandigheden. Deze vochtige omgeving brengt soms heel wat ongemakken met zich mee. In een vochtige omgeving ontstaat namelijk schimmel. Kweekt u groenten en kruiden in een tuinkas? Dan is het belanrijk om uw tuinkas goed te verluchten. Houdt de tuinkas droog met behulp van een goede ventilator. In de maand augustus sluit u 's avonds ramen en deuren zodat de vochtige omstandigheden de gewassen in de kas niet aantasten. Zet de ramen en deuren de colgende ochtend weer open, zo houdt u de warmte binnen en blijft vocht buiten. 

Zaaien in augustus - Vechtweelde

Koop zaden in Maarssen

Wilt u deze maand zaden zaaien in uw moestuin? Kom in de maand augustus langs bij Vechtweelde in Maarssen voor kruidenzaden en groentezaden. In de maand augustus oogst u courgettes, komkommers en aubergines. Op de lege plekken in de moestuin zaait u bijvoorbeeld mosterdzaadjes. Zo blijft de moestuin gevuld en geniet u maandelijks van verse groenten en kruiden uit de tuin. Naast bekende, klassieke zaden hebben wij ook zaadjes voor kruiden en groenten die u waarschijnlijk nog niet kende. Heeft u wel eens van rammenas gehoord? Deze groente lijkt op een radijs,  maar is een maatje groter. Rammenas is rond met een zwarte schil en helderwit vruchtvlees. Heerlijk om rauw te eten, maar ook om te koken of te wokken. Kom langs voor onder andere rammenas en andere onbekende groenten. U vindt ons tuincentrum in Maarssen. Kom langs en ontdek de wereld van zaden.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Slim water geven

In augustus hadden we weer een ongekende hittegolf. September telt ook een aantal opvallend warme dagen. Veel mensen puffen dan wat af. Ook onze tuin-, terras- en balkonplanten hebben het bij hoge temperaturen zwaar te verduren.

Lees meer...
Tips tegen wespen

We krijgen nog een paar warme dagen in september. Deze nazomer kan ervoor zorgen dat we weer belaagd zullen worden door wespen, terwijl we gezellig samen zitten te eten aan de tuintafel of een drankje doen op het balkon. 

Lees meer...
Hippe bladplanten voor in huis

De dagen worden korter, de temperatuur daalt. We gaan weer meer tijd binnenshuis doorbrengen, wat velen van ons helaas toch al moeten doen vanwege het Covid-19 virus.

Lees meer...
Tuinplant van dit moment: droogtebestendige vetplanten

De hittegolf van augustus is voorbij. De temperaturen worden draaglijker en er valt weer regen. Maar de afgelopen zomers hebben laten zien dat we steeds vaker te maken krijgen met aanhoudende hitte en droogte.

Lees meer...