Vandaag geopend van 09:00 t/m 17:00

Tegel eruit, plant erin!

Dé spreuk binnen de tuinbranche luidt: tegel eruit, plant erin! Tuinbranche Nederland is een campagne gestart waarin we tuineigenaren laten inzien wat 2m² extra groen voor resultaat geeft. De afgelopen weken hebben we ervaren wat extreme droogte en extreme natheid met onze tuin doet. Tijdens de hittegolf liep de temperatuur in onze tuinen zo hoog op, dat we vaak niet eens in de tuin wilden zijn, zo warm was het. Met de hevige regenval van afgelopen week liepen onze tuinen weer vol met water en kon het water nergens heen. Hoe lossen we deze twee uiterste situaties op een natuurlijke manier op? Lees meer over waarom we onze tuintegels eruit moeten halen en er een plant voor terug moeten planten. 

Tegel eruit, plant erinTuinbranche Nederland meer groen erbij - Vechtweelde

Tuineigenaren tegelen meer en meer hun buitenoppervlakte vol. Waar we vroeger nog genoten van een prachtig gazon en een mooie border met allerlei soorten groen en bloemen, willen we tegenwoordig een zo modern mogelijke tuin met hier en daar een verdwaalde bloempot met wat siergras erin. Tuinbranche Nederland staat op tegen deze 'vergrijzende' trend. Als alle tuinbezittersn in Nederland hun tuin met 10m² vergroenen, dan creëren we samen een Veluwe aan groen erbij! Met deze prachtige gedachte in ons achterhoofd, staat Vechtweelde achter de spreuk 'tegel eruit, plant erin.' Kijk eens met een andere blik naar uw tuin en kom langs om uw tuin te vergroenen. U hoeft niet direct een groot speelgazon aan te leggen. Hier en daar wat tegels eruit die plaatsmaken voor een plantenperk maakt al een groot verschil. 

Manieren om te vergroenen in de tuin

Bij Vechtweelde bieden we verschillende manieren aan om te vergroenen in de tuin.

  1. Heeft u bijvoorbeeld last van een oververhitte voorgevel? Bedek uw voorgevel dan met klimplanten als clematis en hedera. Deze groene klimmers zorgen ervoor dat uw huis minstens 3 graden koeler is en dat de warmte wordt weerkaatst in plaats van opgenomen. Hiervoor hoeft u slechts enkele tegels weg te halen, klimplanten groeien namelijk in de hoogte en hebben diepte nodig in plaats van een groot grondoppervlak. Kom langs voor de mooiste klimplanten
  2. Bent u die saaie bruine schutting zat? Klimplanten zijn naast het klimmen op gevels, ook zeer geschikt voor het bedekken van schuttingen. Hedera, clematis, wisteria en kamperfoelie zijn hippe klimmers die uw schutting een natuurlijke en romantische look geven. Hedera is bovendien winterhard, dus zelfs in de koudere maanden geniet u dan van een groene schutting. 
  3. Te veel inkijk van de buren? Met een natuurlijke tuinafscheiding creëert u gemakkelijk op een groene manier een scheiding tussen uw tuin en de tuin van uw buurtjes. Natuurlijke tuinafscheidingen zijn stalen/metalen klimrekken die geheel bedekt zijn met groen. Deze natuurlijke tuinafscheidingen bieden op een groene en natuurlijke manier een scheiding tussen twee stukken grond. Kom langs en ontdek het assortiment! 

Wat doet meer groen in de tuin - VechtweeldeWat doet meer groen?

U vraagt zich misschien af: wat voor resultaat geeft al dat groen in mijn tuin? Wij zetten de voordelen voor u op een rijtje:

  • Voorkom waterschade: in een groene tuin neemt de bodem het water op, dit voorkomt plassen water in de tuin, waterschade en hogere verzekeringskosten. Bovendien ziet een groene tuin er zelf met slecht weer nog leuker uit dan een sombere volgetegelde tuin met grote plassen water op de tegels!
  • Groen helpt tegen hittestress: meer groen zorgt voor een koelere omgeving. Groen in de tuin zoals gras, bomen en planten laten de temperatuur al met drie graden dalen. probeer maar eens door een tuin te lopen waarvan de tegels de hele dat al in de zon staan, een grasmat heeft daar geen last van. Meer groen in de tuin helpt dus tegen de hitte en zorgt voor verkoeling. Hiermee voorkomt u nare situaties als ziekenhuisopnames tijdens bijvoorbeeld een hittegolf. 
  • Meer biodiversiteit: met meer gevarieerd groen (hiermee bedoelen we veel verschillende soorten groen) vormen tuinen een leefomgeving voor al het insectenleven en buitenleven. Dieren als bijen, vlinders, egels, vogels, kikkers, wormen en slakken houden van een gevarieerde omgeving. Plant dus niet alleen lavendel in de tuin, maar kiest verschillende soorten groen. Zo trrekt u meer wildleven aan en draagt u bij aan de biodiversiteit. Hoe meer verschillende soorten groen, hoe lager de kans op ziektes en hoe groter de biodiversiteit. Win-win-situatie als u het ons vraagt! 
  • Gezondere leefomgeving voor de mens: niet alleen voor de dieren, maar ook voor de mens resulteert meer groen in een gezondere omgeving. Groen voorkomt stress en zorgt voor een betere weerstand, meer beweging en een schonere lucht. Wist u dat tuinieren helpt stress te verminderen? Lees ons artikel over ontspannen tuinieren is supergezond voor meer informatie over wat de voordelen zijn van tuinieren. 

Koop groen bij Vechtweelde in Maarssen

Bij Tuincentrum Vechtweelde in Maarssen koopt groene planten, hagen, struiken, bomen, klimplanten, perkplanten, vaste planten en nog veel meer voor een groene tuin. Onze medewerkers zijn helemaal op de hoogte van deze trend en helpen u graag bij het vinden van de juiste soorten groen. Stuur uw buren en familieleden en vrienden ook aan op meer groen in de tuin. Samen vergroenen we Nederland en zorgen we voor een gezonde en prettige leefomgeving! U staat versteld van de invloed en de resultaten. Kom langs en loop een ronde door ons prachtige, sfeervolle tuincentrum. Plan uw route naar ons tuincentrum via de contactpagina

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

11 tips voor een biodiverse tuin

Lees onze 11 praktische tips voor een biodiverse, klimaatbestendige en natuurinclusieve tuin!

Lees meer...
Fris je kamerplanten op

Wist je dat je kamerplanten nu het langer licht is wat meer zorg en aandacht nodig hebben? Ons tuincentrum in Maarssen heeft handige opfristips voor je kamerplanten.

Lees meer...
Koningsdag! 'Oranje boven' in huis en tuin!

Koningsdag komt eraan en Nederland kleurt langzaam aan weer helemaal oranje! Zelf als je niet koningsgezind bent is het een fijne, opbeurende kleur, zowel binnen als buiten. Ons tuincentrum in Maarssen geeft (combinatie)tips voor de mooiste oranje snijbloemen, kamer-, tuin- en balkonplanten.

Lees meer...
Onkruid? Weg ermee!

Alles staat weer in bloei, inclusief het onkruid. Wij geven tips voor het herkennen en verwijderen van onkruid.

Lees meer...