Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00

In 5 stappen een eigen moestuin

In 5 stappen een eigen moestuin

Een moestuin is niet alleen leuk, maar ook leerzaam en uiteraard heel erg lekker. Zelf gekweekte groenten en kruiden zijn namelijk het allerlekkerst én bevatten veel voedingsstoffen! Ook voor kinderen is een moestuin een goed idee, die vinden het namelijk heel gaaf om te zien hoe een zaadje uiteindelijk uit kan groeien tot een plantje mét tomaten. En als u nu denkt dat een moestuin beginnen heel ingewikkeld is, dat is het absoluut niet! U kunt zelfs op een balkon een moestuin beginnen. Maak het uzelf vooral niet te moeilijk, met een klein stukje tuin of bak op het balkon heeft u maar weinig onderhoud. Kies voor gewassen die makkelijk te verbouwen zijn zoals tuinbonen, slasoorten en radijs en u geniet verzekerd van heerlijke groente en kruiden uit uw eigen moestuin! 

In 5 stappen een eigen moestuin

En hoe begint u dan zo'n moestuin? Wij leggen het u uit in 5 gemakkelijke stappen!

 1. Kies een plek voor uw moestuin
  De juiste plek voor uw moestuin is een lichte plek waar minimaal 6 uur zonlicht op een dag schijnt. Dan kunt u ervoor kiezen om een moestuinbak te kopen, maar het is ook niet ingewikkeld om zelf een moestuinbak te maken. U kunt ook alleen wat draadjes spannen als u er maar voor zorgt dat de vakken ongeveer 30 cm breed zijn. 
   
 2. Maak een moestuinplan
  Maak een moestuinplan zodat u weet welk gewas waar gaat groeien. In de achterse vakken plaatst u klimmende gewassen en brede planten zodat deze het zonlicht niet blokkeren voor de andere gewassen. U zaait en plant vervolgens in vierkanten. 
   
 3. Bemest de aarde in uw moestuin
  Een goede en vruchtbare grond zorgt ervoor dat alles in uw moestuin goed kan gaan groeien. Investeer dus zeker in het aanschaffen van de juiste bemesting en grond voor in uw moestuin(bak). 
   
 4. Plant de kruiden en groenten in de moestuin
  Per plant of kruid verschilt het wanneer je deze gaat planten. Sommige kunt u ook al binnen voorzaaien. Bekijk de beschrijving bij de planten en zaden of vraag een mederwerker in het tuincentrum om advies. Wanneer u de zaadjes gaat zaaien, zaai deze dan net zo diep als dat het zaadje groot is. 
   
 5. Onderhoud de moestuin
  Zorg dat u uw moestuin goed vochtig houdt en houdt in de gaten of het tijd is om bij te mesten. Na twee maanden is dit vrijwel altijd noodzakelijk. En daarna... Genieten van uw oogst! 

Wat heeft u verder nodig in de moestuin?

Nu u weet welke stappen te ondernemen voor een geslaagde moestuin rest alleen nog de vraag wat u verder nog nodig heeft. Qua materialen kunt u denken aan:

Naast materialen zijn er ook nog wat tuingereedschappen die van pas kunnen komen voor het opzetten en onderhouden van uw moestuin en dat zijn de volgende:

 • Zaag
 • Boormachine
 • Handschoenen
 • Schaar

Meer weten over de moestuin? Kom naar ons tuincentrum! 

Heeft u meer vragen over het opzetten of onderhouden van de moestuin? Kom dan vooral langs bij Tuincentrum Vechtweelde in Maarssen nabij Utrecht, Breukelen, Bilthoven en Leidsche rijn. We zijn iedere dag geopend, dus bekijk vooral de actuele openingstijden en dan zien we u graag verschijnen! 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Slakkenbestrijding 2.0

Heerlijk, al dat frisse groen dat nu weer in de tuin en in potten op terras en balkon opkomt! Helaas vinden slakken dat ook. Letterlijk! Hoe bescherm je je mooie tuin- en potplanten nu tegen die slijmerige naaktslakken en huisjesslakken?

Lees meer...
Begin een moestuin(tje)

Als je dat niet al gedaan hebt. Zelf kruiden en groenten – en eventueel ook fruit, zoals aardbeien – kweken is zó leuk en heeft zó veel voordelen!

Lees meer...
15 tuintips voor april

April doet wat ‘ie wil, dus het kan met het weer nog alle kanten op. Een warm lentezonnetje en dan weer een hoosbui of voorjaarsstorm.

Lees meer...
Ga voor een gaaf gazon

Na de winter ligt het gazon er vaak nogal treurig bij. Tijd voor een grote voorjaarsbeurt! En overigens ook voor het eventueel inzaaien van een nieuw lentefris grasveldje.

Lees meer...