Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00

5 x populaire tuinplanten

5 x populaire tuinplanten

In het voorjaar is het weer tijd om de tuin aan te pakken. Tuinplanten spelen daar uiteraard een belangrijke rol in. Misschien heb je zelf wel een favoriet of kun je juist niet kiezen uit al die verschillende soorten tuinplanten. Er is een ruime keus aan zowel vaste tuinplanten als éénjarige tuinplanten / perkplanten. Om je een beetje op weg te helpen zetten we 5 populaire tuinplanten en hun eigenschappen voor je op een rijtje:

1. Hortensia (Hydrangea)

De hortensia komt als tuinplant veel voor. De hortensia is beschikbaar in vele soorten en kleuren. De hydrangea macrophylla kunnen we wel beschouwen als de populairste. Deze zie je vooral terug in de kleuren blauw, paars en roze. Welke kleur de hortensia exact kleurt is afhankelijk van de zuurtegraad van de grond waar deze populaire tuinplant in staat. De hortensia is makkelijk te onderhouden. Het is een vaste plant die de winter kan overleven. Snoei in maart en de bloemen komen in het voorjaar weer op. 

hortensia tuinplant

2. Lavendel (Lavandula)

Wie kent 'm niet, de lavendel met zijn prachtige paarse kleur en natuurlijk de herkenbare geur. Ideaal als tuinplant exact om deze twee redenen. Ook ideaal voor een kleine tuin omdat het een kleine vaste plant is die niet hoger wordt dan één meter. Lavendel is niet alleen populair bij mensen ook bijen en vlinders zijn dol op de bloemen van deze tuinplant. De lavandel bloeit van augustus tot oktober. 

lavendel tuinplant

3. Klimop (Hedera) 

De klimop is in Nederland een hele populaire tuinplant. Dat komt waarschijnlijk omdat de plant zo makkelijk is en eigenlijk overal wel goed groeit en bloeit. De klimop blijft ook het hele jaar groen. Ideaal voor op een schutting óf als bodembedekker! Omdat de klimop makkelijk te planten is, is deze plant ook nog eens geschikt voor de minder ervaren tuiniers. 

klimop hedera tuinplant

4. Viooltjes (Viola)

Viooltjes hebben hun populariteit te danken aan de vele soorten en kleuren waarin deze fleurige planten beschikbaar zijn. Zo zit er voor iedereen wel een favoriet tussen. Ook al zijn viooltjes niet erg groot, ze doen het toch erg goed als bodembedekkers of in leuke potten op het terras of balkon. Er zit verschil tussen vioolsoorten die langer meegaan en viooltjes die maar kort mee gaan, houd daar dus rekening mee. De meeste violen kunnen goed tegen de kou in de winter en houden juist niet van teveel warmte. Verwijder uitgebloeide bloemen zodat je lang plezier hebt van jouw viooltjes! 

violen tuinplant

5. Spaanse margriet (Osteospermum ecklonis)

Je zou het niet verwachten maar deze plant komt niet uit Spanje maar uit Zuid-Afrika. Deze éénjarige tuinplant heeft bloemen in verschillende kleuren. Kleuren die je vaak ziet zijn roze, wit, geel, oranje en paars. Deze veelzijdige tuinplant kan zowel in de tuin, op het balkon of in een pot. De Spaanse margriet houdt wel van zon, dus als je ziet dat de bloemen langzaam sluiten, verplaats de plant dan naar een plek met meer zon. 

spaanse margriet tuinplant

 

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Kickstart voor je tuin: composteren en mulchen

Na de grote voorjaarsschoonmaak kun je aan de slag met het verbeteren en verrijken van de tuingrond, zodat je planten weer helemaal kunnen opbloeien. Hoe je dat doet? Door te composteren en te mulchen. Ons tuincentrum in Maarssen geeft je de 'ins and outs'.

Lees meer...
Zo begin je een pluktuin!

Ook zo dol op bloemen? Begin je eigen pluktuin of bloemenborder en zet jezelf de komende zomer volop in de bloemetjes, binnen en buiten!

Lees meer...
Tips voor een lenteproof gazon

Aan het einde van de winter ligt het gazon er vaak nogal treurig bij. Tijd voor een grote voorjaarsbeurt! Je kunt nu – afhankelijk van het weer – ook een lentefris grasveld inzaaien of aanleggen met graszoden. Ons tuincentrum heeft een handig 5-stappenplan voor je.

Lees meer...
De makkelijkste moestuinplanten voor groentjes

Moestuinieren ingewikkeld? Dat hoeft helemaal niet. Er zijn heel makkelijke moestuinplanten waar je nauwelijks omkijken naar hebt en volop van kunt smullen. Ons tuincentrum zet vijf toppers voor je op een rij.

Lees meer...