Bijen in de tuin

Bijen hebben steeds meer onze aandacht. Maar wat is daar de reden van? 80% van het groente en fruit dat in de supermarkt ligt, hebben wij te danken aan de bijen. Bijen zorgen ervoor dat stuifmeel uit de ene bloem (dat is mannelijk zaad van een plant) over te brengen op de stamper van een andere bloem. Onder in die stamper zit de vrouwelijke eicel van de bloem die met het stuifmeel moet worden bevrucht. Een hele grote groep planten heeft een unieke samenwerking met allerlei soorten insecten ontwikkeld om zich te laten bestuiven. Onder al die insecten zijn de bijen de beste bestuivers. Een van de belangrijkste bijensoorten is de honingbij. Honingbijen bestuiven namelijk niet alleen heel veel gewassen waarvan wij de vruchten eten (appels, peren, kersen, pruimen, bramen, en ga zo maar door), ze maken ook, natuurlijk, honing. Zonder de honingbijen zouden veel planten veel minder vruchten geven. In ons tuincentrum vind u alles om de bijen te helpen. Insectenhuisjes, planten en bloemen die bijen aantrekken en meer! Vraag ons gerust om advies. 

Het nut van een bij

Bijen maken niet alleen honing, ze maken ook aardbeien, appels, peren, kersen, sinaasappels, citroenen, paprika’s, meloenen, aubergines, courgettes, pruimen, rode bessen, bosbessen, frambozen, bramen en ga zo maar door. Een bij vliegt van bloem naar bloem. Daarbij neemt zij stuifmeel mee aan haar poten en lijfje. Zo zorgt zij voor bestuiving waardoor de vruchten kunnen groeien. Wist u dat voor iedere kilo honing die bijen produceren ze 40.000 tot 60.000 vluchten moeten maken? Ze vliegen per keer gemiddeld 2,2 km. Dus voor iedere kilo geproduceerde honing meer dan twee keer de wereld rond!

bijen in de tuin

De bijen hebben hulp nodig

Het is wel bekend dat het niet goed gaat met de bijen. Wereldwijd is de bij een bedreigde diersoort. En dan vooral de belangrijke honingbij, deze verdwijnen massaal. Soms sterft wel 70% van een volk. Er zijn ruim 350 wilde bijensoorten waarvan meer dan de helft op de lijst van bedreigde soorten staat. Niet alleen willen we dat dit bijzondere dier blijft bestaan, voor mensen zelf is het ook belangrijk omdat zij zorgen voor bestuiving van planten waar wij weer van eten. Daarnaast zorgen ze ook voor vele planten, struiken en bomen met vruchten in de natuur. Als u een tuin of balkon heeft, kunt u de bijen helpen door voedselrijke planten aan te bieden en voldoende schuilplekken te bieden. 

Top 10 planten voor bijen

bijen in de tuin

Kom voor alles om de bijen te helpen naar tuincentrum Vechtweelde

Kom langs in onst tuincentrum in Maarssen nabij Utrecht waar u alles vindt voor een prachtige bijentuin. Wij helpen u graag om de bij te helpen!