Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00

Vaste planten combineren

Creëer een beeldige border met de vaste planten van Vechtweelde. Bij ons vindt u nog steeds genoeg tuinplanten voor in de tuin. Gedurende de zomer lijkt het altijd of het groeiseizoen een beetje ophoudt, maar niets is minder waar. Tuincentrum Vechtweelde heeft een tuinplantenassortiment barstensvol kleur en geur voor in de tuin. Kies uit onze meerjarige planten en geniet jaar na jaar van een gekleurde border. Benieuwd welke vaste planten u kunt combineren? Lees snel verder. 

Vaste planten combineren in de tuin

Vaste planten zijn makkelijk te combineren. Met vaste planten creëert u een bepaalde stijl in de tuin. Wenst u een klassieke tuin? Ga dan voor planten met gelijke hoogtes. Heeft u een weelderige tuin? Combineer dan verschillende kleuren en hoogtes met elkaar. Bij Tuincentrum Vechtweelde hebben we veel meerjarige planten die u zelfs in de maand juli nog prima plant. Wij hebben momenteel nog een prachtig assortiment aan Salvia, deze veelzijdige plant mag in geen enkele (moes)tuin ontbreken. Wij hebben keukenkruid salie, maar ook veel siersoorten van de Salvia. Ook de Corepsis, ook wel Meisjesogen genoemd, mag niet ontbreken in uw zomerborder. De felle gele bloemen laten de zon schijnen, ook op regenachtige dagen.

Salvia Coreopsis vaste planten - Vechtweelde

Tips voor het combineren van vaste planten

Waar let u op bij het combineren van vaste planten? Niet alle planten zijn geschikt om met elkaar te combineren. Voordat u uw border inricht, houdt u rekening met een aantal tips voor vaste planten.

  • Grondsoort: grondsoorten kennen verschillende zuurgraden. Een neutrale grond heeft een pH-waarde van 7. Een pH-waarde die lager is dan 7 heet een zure grond. Een grond met een hoge pH-waarde heet een basische grond. Sommige planten gedijen beter in een zure grond, andere tuinplanten vragen om een basische grond. Raadpleeg het plantetiket voor de precieze informatie per plant. Komt u er niet uit? Ons personeel weet altijd raad! 

  • Standplaats: Volle zon, halfschaduw of schaduw. Tuinplanten hebben allen een andere voorkeur voor de standplaats. Bloeiende tuinplanten houden vaak van een zonnige standplaats, bonte tuinplanten met prachtige bladeren doen het goed op een schaduwrijke plek. Bekijk de voorkeur van uw tuinplant op het plantetiket. Combineer alleen planten met dezelfde stnadplaatsbehoefte op de juiste plek.

  • Hoogte: voordat u vaste planten combineert, checkt u eerst de hoogtes van de planten. Laagblijvende planten zijn namelijk perfect voor de voorkant van de border, terwijl hoge planten het goed doen aan de achterkant van de border. Voor een speels effect mixt u verschillende hoogtes met elkaar. Voor een sereen effect zorgt u ervoor dat de laagste planten aan de voorkant en de hoogste planten aan de achterkant van de border staan.

  • Kleur: een tuin vol met verschillende kleuren kan heel leuk zijn. Wilt u liever een rustigere sfeer creëren? Kies dan tuinplanten in hetzelfde kleurenpalet. In ons tuincentrum vindt je allerlei tuinplanten met witte bloemen. Ga voor een mediterraanse sfeer met rode, oranje en gele  bloemen. Niet alleen in de zomer, maar ook in de herfst laten sommige planten nog prachtige kleuren zien. De bladeren kleuren soms felrood, bordeaux of zelfs zwart. 

  • Bloeitijd: planten verschillen van vroegbloeiers tot laatbloeiers. Tuinplanten kennen een andere bloeitijd. Combineer meer planten met dezelfde bloeitijd met elkaar zodat u een bom van kleur ervaart. Wilt u juist het hele jaar door kleur in de tuin? Combineer dan planten met verschillende bloeitijden. Zo bloeien de planten niet op hetzelfde moment, maar wisselen zij elkaar juist af voor een extra lang bloeiseizoen. 

Maak combinaties met vaste planten

Vaste planten bloeien vaak in het tweede jaar nog uitbundiger dan in het eerste jaar. 

Combineer vaste planten met éénjarigen voor extra veel kleur en bloei, zoals:

  • Vlijtig liesje 
  • Tulpen
  • Dahlia's
  • Gladiolen
  • Echinacea (Zonnehoed)

Combineer de volgende planten voor extra sprankelende zomermaanden:

  • Phlox (Vlambloem)
  • Iris
  • Hemerocallis (Daglelie)
  • Achillea (Duizendblad)

Combineer de volgende planten voor het aantrekken van bijen en vlinders:

  • Echinacea (Zonnehoed)
  • Geranium (Ooievaarsbek)
  • Lavandula (Lavendel
  • Sedum (Hemelsleutel)

Combineer wuivende siergrassen voor een extra weelderige tuin:

  • Lampenpoetsersgras
  • Pampasgras
  • Carrex (Zegge)

Koop vaste planten bij Vechtweelde

Koop vaste planten bij Tuincentrum Vechtweelde en maak de mooiste combinaties. Komt u er zelf niet uit? Er loopt altijd wel iemand van ons personeel rond. Zij weten alles van vaste planten, grondsoorten, standplaatsen en hoogtes. Laat u adviseren en inspireren bij Tuincentrum Vechtweelde in Maarssen. Plan uw route naar ons tuincentrum via de contactpagina.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Koningsdag! 'Oranje boven' in huis en tuin!

Koningsdag komt eraan en Nederland kleurt langzaam aan weer helemaal oranje! Zelf als je niet koningsgezind bent is het een fijne, opbeurende kleur, zowel binnen als buiten. Ons tuincentrum in Maarssen geeft (combinatie)tips voor de mooiste oranje snijbloemen, kamer-, tuin- en balkonplanten.

Lees meer...
Onkruid? Weg ermee!

Alles staat weer in bloei, inclusief het onkruid. Wij geven tips voor het herkennen en verwijderen van onkruid.

Lees meer...
Maak van je tuin een vlinderparadijs

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...
Moestuinieren in april

Houd je van lekker en gezond eten? En van tuinieren? Dan ga je nu natuurlijk aan de slag met het zaaien en opkweken van je eigen groenten en kruiden. Ons tuincentrum geeft je vruchtbare tips!

Lees meer...