Vaste planten combineren

Creëer een beeldige border met de vaste planten van Vechtweelde. Bij ons vindt u nog steeds genoeg tuinplanten voor in de tuin. Gedurende de zomer lijkt het altijd of het groeiseizoen een beetje ophoudt, maar niets is minder waar. Tuincentrum Vechtweelde heeft een tuinplantenassortiment barstensvol kleur en geur voor in de tuin. Kies uit onze meerjarige planten en geniet jaar na jaar van een gekleurde border. Benieuwd welke vaste planten u kunt combineren? Lees snel verder. 

Vaste planten combineren in de tuin

Vaste planten zijn makkelijk te combineren. Met vaste planten creëert u een bepaalde stijl in de tuin. Wenst u een klassieke tuin? Ga dan voor planten met gelijke hoogtes. Heeft u een weelderige tuin? Combineer dan verschillende kleuren en hoogtes met elkaar. Bij Tuincentrum Vechtweelde hebben we veel meerjarige planten die u zelfs in de maand juli nog prima plant. Wij hebben momenteel nog een prachtig assortiment aan Salvia, deze veelzijdige plant mag in geen enkele (moes)tuin ontbreken. Wij hebben keukenkruid salie, maar ook veel siersoorten van de Salvia. Ook de Corepsis, ook wel Meisjesogen genoemd, mag niet ontbreken in uw zomerborder. De felle gele bloemen laten de zon schijnen, ook op regenachtige dagen.

Salvia Coreopsis vaste planten - Vechtweelde

Tips voor het combineren van vaste planten

Waar let u op bij het combineren van vaste planten? Niet alle planten zijn geschikt om met elkaar te combineren. Voordat u uw border inricht, houdt u rekening met een aantal tips voor vaste planten.

 • Grondsoort: grondsoorten kennen verschillende zuurgraden. Een neutrale grond heeft een pH-waarde van 7. Een pH-waarde die lager is dan 7 heet een zure grond. Een grond met een hoge pH-waarde heet een basische grond. Sommige planten gedijen beter in een zure grond, andere tuinplanten vragen om een basische grond. Raadpleeg het plantetiket voor de precieze informatie per plant. Komt u er niet uit? Ons personeel weet altijd raad! 

 • Standplaats: Volle zon, halfschaduw of schaduw. Tuinplanten hebben allen een andere voorkeur voor de standplaats. Bloeiende tuinplanten houden vaak van een zonnige standplaats, bonte tuinplanten met prachtige bladeren doen het goed op een schaduwrijke plek. Bekijk de voorkeur van uw tuinplant op het plantetiket. Combineer alleen planten met dezelfde stnadplaatsbehoefte op de juiste plek.

 • Hoogte: voordat u vaste planten combineert, checkt u eerst de hoogtes van de planten. Laagblijvende planten zijn namelijk perfect voor de voorkant van de border, terwijl hoge planten het goed doen aan de achterkant van de border. Voor een speels effect mixt u verschillende hoogtes met elkaar. Voor een sereen effect zorgt u ervoor dat de laagste planten aan de voorkant en de hoogste planten aan de achterkant van de border staan.

 • Kleur: een tuin vol met verschillende kleuren kan heel leuk zijn. Wilt u liever een rustigere sfeer creëren? Kies dan tuinplanten in hetzelfde kleurenpalet. In ons tuincentrum vindt je allerlei tuinplanten met witte bloemen. Ga voor een mediterraanse sfeer met rode, oranje en gele  bloemen. Niet alleen in de zomer, maar ook in de herfst laten sommige planten nog prachtige kleuren zien. De bladeren kleuren soms felrood, bordeaux of zelfs zwart. 

 • Bloeitijd: planten verschillen van vroegbloeiers tot laatbloeiers. Tuinplanten kennen een andere bloeitijd. Combineer meer planten met dezelfde bloeitijd met elkaar zodat u een bom van kleur ervaart. Wilt u juist het hele jaar door kleur in de tuin? Combineer dan planten met verschillende bloeitijden. Zo bloeien de planten niet op hetzelfde moment, maar wisselen zij elkaar juist af voor een extra lang bloeiseizoen. 

Maak combinaties met vaste planten

Vaste planten bloeien vaak in het tweede jaar nog uitbundiger dan in het eerste jaar. 

Combineer vaste planten met éénjarigen voor extra veel kleur en bloei, zoals:

 • Vlijtig liesje 
 • Tulpen
 • Dahlia's
 • Gladiolen
 • Echinacea (Zonnehoed)

Combineer de volgende planten voor extra sprankelende zomermaanden:

 • Phlox (Vlambloem)
 • Iris
 • Hemerocallis (Daglelie)
 • Achillea (Duizendblad)

Combineer de volgende planten voor het aantrekken van bijen en vlinders:

 • Echinacea (Zonnehoed)
 • Geranium (Ooievaarsbek)
 • Lavandula (Lavendel
 • Sedum (Hemelsleutel)

Combineer wuivende siergrassen voor een extra weelderige tuin:

 • Lampenpoetsersgras
 • Pampasgras
 • Carrex (Zegge)

Koop vaste planten bij Vechtweelde

Koop vaste planten bij Tuincentrum Vechtweelde en maak de mooiste combinaties. Komt u er zelf niet uit? Er loopt altijd wel iemand van ons personeel rond. Zij weten alles van vaste planten, grondsoorten, standplaatsen en hoogtes. Laat u adviseren en inspireren bij Tuincentrum Vechtweelde in Maarssen. Plan uw route naar ons tuincentrum via de contactpagina.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Maak de tuin hitte- en droogtebestendig

Het klimaat verandert merkbaar. We krijgen in de zomer steeds vaker te maken met extreem hete en droge perioden, die er zelfs toe leiden dat de overheid oproept zuinig om te gaan met water, door onder andere de tuin niet te sproeien en de auto niet te wassen.

Lees meer...
Maak de vijver zomerproof

Een tuin kan niet zonder water. Planten hebben uiteraard (regen)water nodig om te overleven, te groeien en te bloeien. Maar met een vijver in de tuin draag je je steentje bij aan het tegengaan van wateroverlast wanneer er heftige hoosbuien zijn die de riolering niet aankan.

Lees meer...
Zelf kruiden en groenten zaaien

Hoe kweekt u zelf groenten en kruiden? Simpel: koop zaden bij Tuincentrum Vechtweelde in Maarssen en kweek uw eigen groenten en kruiden. Het is nog steeds mogelijk om zelf heerlijke kruiden als basilicium, bieslook en tuinkers te planten. Ook groentes zoals postelein, ijsbergsla en radijs kunnen nog prima worden gezaaid. Onze zadenafdeling beschikt over honderden verschillende kruiden en groenten om zelf te zaaien. Maak van de tuin een groentetuin of moestuin en oogst de lekkerste en meest verse producten, zó uit eigen tuin. Ons tuincentrum is het hele jaar gevuld met zaden die u zelf plant. Benieuwd welke zaden u deze maand kunt zaaien?

Lees meer...
Cactus: Woonplant van de Maand augustus 2020

Was de cactus eerder trendy in strakke geometrische plastic potten, daarna deed ze mee met de natuurlijke uitstraling en nu wordt de stekelplant helemaal hip in folklore stijl.

Lees meer...