Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00

Kerstbuxus

Kerstbuxus

De gangbare Nederlandse naam klinkt weinig aantrekkelijk, maar in Frankrijk noemen ze de vleesbes ‘buis parfumé’ (geparfumeerde buxus) en in Engeland ‘Christmas box’ (kerstbuxus). De Sarcococca is een relatief onbekend struikje, maar dat is geheel onterecht.

Geur & kleur midden in de winter

De vleesbes of Sarcococca wordt zo’n 70 centimeter tot een meter hoog, dus past ook prima in een kleinere tuin of een geveltuin. Het struikje is familie van de buxus en dus wintergroen. De bladeren zijn leerachtig en glanzend groen. Grote voordeel: dit struikje wordt niet belaagd door de vermaledijde buxusmot. Daar komt nog bij dat het midden in de winter bloeit, met bleekroze of witte bloempjes die ook nog eens heerlijk geuren. Het kan al in december bloeien, vandaar de Engelse naam ‘kerstbuxus’, en bloeit rustig door tot eind februari, medio maart. De bloemen veranderen dan in zwart-blauwe besjes, waar de vogels dol op zijn.

Verzorgingstips kerstbuxus

Zolang het niet vriest en de grond niet bevroren is kun je de kerstbuxus deze winter nog planten. De geurende kerstbuxus staat graag in halfschaduw of schaduw en kan goed tegen droogte. De struik gedijt in neutrale tot lichtzure grond, dus doe eventueel wat speciale rododendron- en azaleagrond in het plantgat. Dompel het struikje in een emmer water voordat je het plant. Bescherm het tegen strenge vorst, geef het elk voorjaar een laagje compost en je hebt er jaren plezier van. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Snoeien in de herfst

Ontdek praktische tips over herfstsnoei. Wat snoei je wel en wat niet?

Lees meer...
15 tuintips voor november

Met deze 15 handige tuintips maak jij jouw tuin helemaal winterklaar in november.

Lees meer...
Halloween: pompoen uitsnijden

Het uitsnijden van een pompoen is een traditionele en leuke activiteit die bij dit feest hoort. Lees er alles over!

Lees meer...
Kamerplanten zorgen voor meer sfeer in huis

Wij geven je tips om het binnenshuis extra gezellig en kleurrijk te maken.

Lees meer...